Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013

Εγκεφαλική παράλυση - Πελματογράφημα και ειδικά πέλματα στα παπούτσια

Εδώ και κάποιους μήνες, τώρα που ο Γιώργος στέκεται πολύ περισσότερο όρθιος, και ειδικά όταν ξεκινήσαμε τις εντατικές ασκήσεις μετά το μπότοξ και συγκεκριμένα στο μπαστούνι, είχα παρατηρήσει ότι τα πέλματα του Γιώργου δεν φαίνονταν κανονικά. ¨Ηδη γνωρίζουμε ότι λόγω της εγκεφαλικής παράλυσης και του κυμαινόμενου μυικού τόνου, όλο το πόδι δεν έχει κανονική στάση δηλ. ενίοτε τα ισχία είναι σφιχτά, τα πόδια έχουν εσωστροφή, τα γόνατα είναι στραμμένα προς τα μέσα κλπ. Πέρα όμως από τη μη φυσιολογική στάση, τώρα στα πέλματα έβλεπα εικόνα παραμόρφωσης δηλαδή έβλεπα τους αστραγάλους να είναι πολύ προς τα μέσα και προς τα κάτω, προς το πάτωμα.
Να σημειώσω ότι όταν ο Γιώργος ήταν μωρό, τα πόδια του είχαν μη φυσιολογική εμφάνιση όλη την ώρα ακόμη και στην ξαπλωτή θέση ή και σε στιγμές χαλαρότητας. Τώρα αυτή η εικόνα παραμόρφωσης έχει φύγει και βλέπεις μόνο τη μη φυσιολογική στάση. Ωστόσο τώρα τα πέλματα φαίνονταν παραμορφωμένα.
Το είπα στη φυσιοθεραπεύτρια και μου εξήγησε πώς η μη φυσιολογική στήριξη και το λανθασμένο κέντρο βάρους επηρεάζουν τα πόδια με αποτέλεσμα να εμφανίζεται αυτή η εικόνα. Καθώς περνούσαν οι μήνες και όσο περισσότερο στεκόταν όρθιο το παιδί, η εικόνα χειροτέρευε. Έτσι η φυσιοθεραπεύτρια μας έστειλε για πελματογράφημα σε έναν ειδικό, όπου και πήγαμε πριν από 2-3 μέρες.
Το πελματογράφημα είναι μια παρακλινική εξέταση που γίνεται με ένα ειδικό όργανο, τον πελματογράφο. Αφορά όλες τις παθολογικές καταστάσεις του ποδιού, ακόμη και την απλή κατάσταση όπου κάποιος στέκεται πολλές ώρες όρθιος λόγω π.χ του επαγγέλματός του. Μια από τις παθολογικές καταστάσεις που ωφελούνται από το πελματογράφημα είναι και οι νευρολογικές καταστάσεις όπως η εγκεφαλική παράλυση, η οποία έχει αντίκτυπο στην ορθοπεδική των ποδιών.
Ο πελματογράφος είναι ένα όργανο σαν τάπητας κάτω στο πάτωμα, με αισθητήρες πίεσης, στο οποίο ο ασθενής στέκεται και βαδίζει (στην περίπτωση του Γιώργου μόνο στέκεται) και έτσι αναλύεται η στάση και το βάδισμά του και γίνεται διάγνωση της παθολογίας της κατάστασης. Τα αποτελέσματα φαίνονται με γραφικά και αναλύσεις στον κομπιούτερ που είναι συνδεδεμένος με τον τάπητα, βάσει των οποίων κατασκευάζονται τα ειδικά πέλματα, από ειδικό υλικό και τοποθετούνται μέσα στα παπούτσια. Έτσι βοηθιέται, όσο γίνεται βέβαια, το πόδι να έχει πιο κανονική στάση και το σώμα πιο κανονική στήριξη, πράγμα που επηρεάζει θετικά ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη. Από όταν βάζεις τους ειδικούς πάτους στο παπούτσι, δεν έχεις τόσο μεγάλο πρόβλημα να βρεις παπούτσι που να στηρίζει καλά το πόδι, γιατί οι πάτοι αναλαμβάνουν κατά μεγάλο ποσοστό το θέμα αυτό.
Όταν φτιάχνεις πάτους για πρώτη φορά, γίνονται ''ήπιοι'' δηλ. με μικρό ύψος, ώστε να συνηθίσει το πόδι. Υποθέτω ότι όσο περνάει ο καιρός, οι επόμενοι πάτοι μπορεί να είναι ψηλότεροι. Κρατάς κάθε πελματογράφημα στο αρχείο σου και όταν κάνεις το επόμενο οι ειδικοί συγκρίνουν και βλέπουν προς τα που κινείται το θέμα.
Ξεκινήσαμε λοιπόν με το Γιώργο και πήγαμε για το πελματογράφημα στον ειδικό που μας σύστησε η φυσιοθεραπεύτρια. Δεν μπήκα στην ιστορία να ψάξω να βρω αλλού πελματογράφημα με φτηνότερη τιμή, ύστερα από αυτά που έπαθα με τα ναρθηκάκια. Φτάσαμε λοιπόν στο συγκεκριμένο μέρος και μπήκαμε μέσα. Μιλάμε για συνωστισμό. Όλες οι καρέκλες στο χώρο αναμονής πιασμένες, άλλος έμπαινε, άλλος έβγαινε, άλλος ανέβαινε, άλλος κατέβαινε, χαμός. Νέοι, γέροι, μεσήλικες, νήπιο (ο Γιώργος), ασθενείς, υγιείς, αθλητές, συνταξιούχοι, της τρελής. Δώσαμε κάποια στοιχεία στη γραμματεία και σε πέντε λεπτά περάσαμε στην αίθουσα της εξέτασης. Εκεί μας ρώτησε ο ποδολόγος από τι πάσχει το παιδί και γιατί κάνουμε το πελματογράφημα και κατόπιν μου ζήτησε να βάλω το παιδί να σταθεί ξυπόλητο πάνω στον ειδικό τάπητα. Αυτό ήταν ένα θέμα, γιατί έπρεπε να σταθεί στον τάπητα χωρίς να κρατιέται από πουθενά και τα πόδια του να είναι σε συγκεκριμένη θέση δηλ. παράλληλα, όχι το ένα μπρος, το άλλο πίσω και όσο δυνατόν πιο ίσια γινόταν για περίπου 6-7 δευτερόλεπτα. Τελικά με την τέταρτη- πέμπτη προσπάθεια το καταφέραμε. Αυτό ήταν. Μας έδωσαν τα χαρτιά με το πελματογράφημα, πληρώσαμε την επίσκεψη και θα πάμε την επόμενη εβδομάδα με το παιδί και τα παπούτσια, να παραλάβουμε τους πάτους (εννοείται και να τους πληρώσουμε), να τους τοποθετήσουμε επί τόπου και να φορέσει το παιδί τα παπούτσια για να δούμε τι γίνεται.  Να σημειώσω ότι το κόστος της επίσκεψης μαζί με τα πέλματα ανέρχεται σε τριψήφιο νούμερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου