Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

Eγκεφαλική παράλυση - Βρήκαμε φανταστικά παπούτσια!

      Τα παπούτσια, όπως έχω ξαναγράψει, είναι ένα θέμα που όταν μας απασχολεί,  συνήθως μας ταλαιπωρεί. Ο Γιώργος, παρόλο που κινείται με το ρολέιτορ, δεν θεωρείται  ακόμη περιπατητικό παιδί με τη στενή έννοια του όρου. Δεν φοράει νάρθηκες για περπάτημα, τους φοράει μόνο τη νύχτα στον ύπνο του και ενίοτε κατά τη διάρκεια της φυσιοθεραπείας. Όταν ένα παιδί φοράει νάρθηκες στο περπάτημα, τότε το είδος των παπουτσιών δεν έχει τόση σημασία, αρκεί να είναι ευρύχωρα για να χωράνε μέσα οι νάρθηκες. Όταν όμως δεν φοράει νάρθηκες, η επιλογή του παπουτσιού είναι πολύ σπουδαία.
   Έτσι κι εμείς, όταν το παιδί φοράει τους νάρθηκες κατά τη διάρκεια της φυσιοθεραπείας, φοράει από πάνω ένα ζευγάρι πέδιλα ανοιχτά από παντού (για να φαίνονται πόδια, δάχτυλα, πέλματα κλπ), το οποίο αγόρασα στην τιμή των 15 Ευρώ. Δεν έχουν καμία προδιαγραφή, είναι μόνο 2-3 νούμερα μεγαλύτερα απ' το κανονικό, για να χωράνε μέσα οι νάρθηκες.
    Για τα παπούτσια όμως που φοράει όλες τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας (όταν δεν κοιμάται εννοείται) πέφτει πολύ ψάξιμο και πολλή κούραση. Δεν τον παίρνω μαζί μου, για να μην ταλαιπωρείται. Αγοράζω τα παπούτσια μόνη μου, τα φέρνω στο σπίτι, του τα δοκιμάζει η φυσιοθεραπεύτρια, βλέπει αν είναι κατάλληλα κι αν δεν είναι τα επιστρέφω και παίρνω άλλα. Αν δεν βρω άλλα, ο Λευτέρης αποκτά άλλο ένα ζευγάρι παπούτσια (για του χρόνου, του παράχρονου κλπ) και για το Γιώργο απευθύνομαι σε άλλο μαγαζί. Στην αρχή η ταλαιπωρία μου ήταν μεγάλη, τώρα έχω αποκτήσει μια σχετική εμπειρία και οι αγορές μου είναι πιο επιτυχημένες.
   Το κατάλληλο παπούτσι για το Γιώργο και πιθανότατα για κάθε παιδί με εγκεφαλική παράλυση πρέπει να έχει τις παρακάτω προδιαγραφές:
- Να είναι από φυσικό υλικό για ν'αναπνέει το δέρμα του ποδιού, να μη βρωμάει το παπούτσι και να μη μαζεύονται βακτηρίδια και μύκητες. Αυτό ισχύει για κάθε παιδί, αλλά πολύ περισσότερο για το δικό μου, που τα πόδια του τα βγάζω απ' τα παπούτσια μούσκεμα ακόμη και το χειμώνα. Και μιας και φυσικά υλικά όπως το βαμβακερό πανί ή το σχοινί δεν προσφέρουν στήριξη, το μόνο κατάλληλο φυσικό υλικό είναι το δέρμα.
-Να είναι κλειστά οπωσδήποτε στη φτέρνα για να παρέχουν στήριξη στο πόδι.
-Γύρω, γύρω να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες ραφές (πραγματικές, όχι διακοσμητικές) γιατί έτσι στηρίζεται καλύτερα το πόδι
-Να έχουν βέλκρο ή ελαστικά κορδόνια που δεν χρειάζονται δέσιμο, ώστε το παιδί να διευκολύνεται να τα βάλει και να τα βγάλει
-Από πάνω ν'ανοίγουν όσο το δυνατόν περισσότερο, για να μπορούμε να διορθώνουμε το πόδι και τα δάχτυλα.
-Τα καλοκαιρινά, να είναι ανοιχτά μπροστά, ώστε να μπορούμε να βλέπουμε και να διορθώνουμε τα δάχτυλα.
Όλες αυτές τις προδιαγραφές τις βρίσκεις εύκολα στα μικρά νούμερα (μέχρι νούμερο 25-26) γιατί ούτως ή άλλως σ'αυτές τις ηλικίες (έως 3-4 χρονών) τα ποδαράκια όλων των παιδιών χρειάζονται στήριξη και τα παπούτσια είναι μελετημένα. Από κει και πέρα τα πράγματα δυσκολεύουν.
Το χειμώνα τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Μπορείς να βρεις αθλητικά παπούτσια ή αθλητικά μποτάκια που πληρούν τις προδιαγραφές. Το καλοκαίρι συνεχίζουμε να φοράμε τ'αθλητικά με ψιλή καλοκαιρινή κάλτσα, αλλά για τις πολύ ζεστές μέρες χρειαζόμαστε κι ένα ζευγάρι πέδιλα. Τα πέδιλα είναι το πιο δύσκολο να τα βρεις, μιας και από το νούμερο 26 και πάνω συνήθως είναι ανοιχτά γύρω γύρω.
Ας γράψω λοιπόν ένα ένα τι κάνουμε με τα παπούτσια μας:
α) Παντόφλες: Τις ξεχνάμε. Τόσο τις χειμωνιάτικες τσόχινες όσο και τις καλοκαιρινές τύπου κροκς. Και στα δύο είδη τα πόδια ιδρώνουν τρομακτικά λόγω του υλικού κατασκευής. Στις τσόχινες στραβώνουν τρομερά, μιας και αυτές δεν παρέχουν καμία απολύτως στήριξη. Τα τύπου κροκς δεν δημιουργούν στράβωμα, αλλά έχω παρατηρήσει ότι όταν τα φοράει του είναι πολύ εύκολο ν'αρχίσει το χοροπηδητό της σπαστικότητας, να βγει από τη θέση του στον ορθοστάτη κλπ οπότε καταργήθηκαν κι αυτά. Δεν φοράμε λοιπόν καθόλου παντόφλες μες στο σπίτι. Το χειμώνα καλτσοπαντόφλες, την άνοιξη και το φθινόπωρο κάλτσες και το καλοκαίρι ξυπόλητος.
β) Αθλητικά. Τα φοράει και μέσα στο σπίτι αρκετές ώρες: όταν κάνει φυσιοθεραπεία και όταν κάνουμε μαζί ασκήσεις. Στην αρχή έβρισκα αθλητικά με πολλές ραφές στο πλάι, τώρα όσο πάνε μειώνουν τις ραφές. Ένα άλλο πρόβλημα που είχαμε φέτος είναι ότι το νούμερο 26 από το νούμερο 27 είχε μεγάλη διαφορά δηλ. το 26 του είναι μικρό και το 27 μεγάλο. Καταργήσαμε λοιπόν το 26 και περιμένουμε να μεγαλώσει το πόδι του για να φορέσει το 27.
γ) Πέδιλα. Μέχρι πέρσι που φόραγε 25 δεν είχαμε πρόβλημα. Ψάχναμε  βέβαια αλλά στο τέλος σίγουρα βρίσκαμε δερμάτινα, με δύο βέλκρο, κλειστά πίσω, με ραφές στο πλάι και ανοιχτά μπροστά. Από φέτος που το νούμερο του είναι 26 (φοράει σχετικά μικρό νούμερο για την ηλικία του) τέτοια πέδιλα δεν υπάρχουν. Είναι όλα ανοιχτά γύρω γύρω, εκτός αν απευθυνθείς σε κάποιες μάρκες που έχουν τα λεγόμενα παπουτσοπέδιλα. Εκεί απευθυνθήκαμε κι εμείς και χωρίς να το περιμένουμε βρήκαμε ένα φανταστικό παπούτσι.
Η μάρκα λέγεται pablosky, είναι ισπανικά. Είναι παπουτσοπέδιλα, δηλ. η φτέρνα είναι κλειστή και στα πλάγια και μπροστά είναι κλειστά αλλά με κάποια σκισίματα που επιτρέπουν στο πόδι ν'αερίζεται και επίσης να βάζεις το χέρι σου και να διορθώνεις τα δάχτυλα. Κλείνουν με βέλκρο.
Πήγα στο μαγαζί, τα φωτογράφισα με τη φωτογραφική μηχανή, τα έδειξα στη φυσιοθεραπεύτρια, μου είπε ότι εξ όψεως φαίνονται καλά. Τα αγόρασα, του τα δοκίμασε, τα βρήκε καλά (τώρα φοράει αυτά περιμένοντας το πόδι του να μεγαλώσει για να του  κάνουν τ'αθλητικά). Παρατήρησα λοιπόν ότι όταν φοράει αυτά τα παπούτσια, τα πόδια του στο ρολέιτορ και στο διάδρομο είναι πολύ πιο ίσια (μερικές φορές είναι εντελώς ίσια), κάνει τα βήματα πιο αργά και πιο σταθερά, τα πόδια έχουν πολύ πιο φυσιολογική εμφάνιση, μειώνεται κατά πολύ το χοροπηδητό της σπαστικότητας. Είμαι ενθουσιασμένη μ'αυτά τα παπούτσια. Η φυσιοθεραπεύτρια λέει ότι οφείλεται στο ότι είναι καινούρια, αλλά εγώ νομίζω ότι είναι πολύ μελετημένος ο πάτος και η σόλα. Τα φοράει ήδη δεκαπέντε μέρες. Στην αρχή εναλλάξ με τα παλιά αθλητικά, τώρα μόνο αυτά. Θα παρακολουθήσω να δω πώς θα πάει. Και αν δω ότι συνεχίζεται η ωφέλεια και ότι δεν οφείλεται μόνο στο ότι είναι καινούρια, αλλά παίζει ρόλο το συγκεκριμένο παπούτσι, το χειμώνα θα δοκιμάσω αυτή τη μάρκα και σε αθλητικά. Ρώτησα και μου είπαν ότι φέρνουν δυο τρία σχέδια (περισσότερο προτιμούν τα παπουτσοπέδιλα της φίρμας).
Η φυσιοθεραπεύτρια μας είπε ότι αυτά τα παιδιά είναι καλό ν'αλλάζουν κάθε τρίμηνο παπούτσια (εφόσον  υπάρχει η οικονομική δυνατότητα) γιατί το καινούριο παπούτσι (που δεν είναι πατημένο) βοηθάει τη στήριξη του ποδιού. Εγώ προς το παρόν θα πάρω άλλο ένα ζευγάρι ίδια (και ήταν το τελευταίο που είχε μείνει) για να τα έχουμε για έξω από το σπίτι και βλέπουμε.

1 σχόλιο:

  1. ωραία !Πράγματι τα παπούτσια είναι κάτι που μας απασχολέι όλες και ποτέ δεν έβρισκα παπούτσια που να βολέυουν το μώρο και να είναι καλά στην στηριξει του ποδίου.Ευτυχώς έχει 2 χρόνια μας βρήκε η φυσιοθεραπέυτρια μας μια κοπέλα απο Πολωνία που φέρνει παπούτσια με καλή στήριξει και αύρα χρησιμοπιούμε καθημερίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή