Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή, 19 Μαΐου 2013

Σαμπουάν και νευρώνες του εγκεφάλου

         Αρκετά χρόνια πριν αποκτήσω τα παιδιά είχα διαβάσει για μια έρευνα που είχε γίνει στην Αμερική νομίζω και είχε καταλήξει ότι μία συντηρητική ουσία που περιέχεται σε πολλά σαμπουάν και άλλα καλλυντικά παρεμποδίζει την ανάπτυξη των νευρώνων. Η έρευνα έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως σε αυτούς που κατά την εργασία τους έρχονταν διαρκώς σ'επαφή με αυτό το χημικό, αλλά επίσης έλεγε ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια είναι η επίδραση και στους καταναλωτές που χρησιμοποιούν για μεγάλο χρονικό διάστημα προϊόντα που περιέχουν αυτή την ουσία, γιατί δεν είχαν γίνει αρκετά πειράματα. Πάντως η κοινή λογική λέει ότι η επίδραση αυτή μάλλον αρνητική θα είναι, όπως και γενικότερα η συνεχής χρήση χημικών στην καθημερινή μας φροντίδα αλλά και δυστυχώς στη διατροφή μας. Θα μου πεις ''τι να κάνουμε;", παντού είμαστε περικυκλωμένοι από χημικά. Τέλος πάντων, ό,τι μπορούμε ας κάνουμε κι ό,τι μπορούμε ν'αποφύγουμε ας αποφύγουμε, ειδικά εμείς που ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για την ανάπτυξη των εγκεφαλικών νευρώνων και τις εγκεφαλικές συνδέσεις.
Όποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει γι'αυτή την έρευνα ας γράψει στο ψαχτήρι  ''ουσία στα σαμπουάν σταματά την ανάπτυξη των εγκεφαλικών νευρώνων" και θα βρει και το όνομα της ουσίας και τις σχετικές έρευνες.
Εγώ πάντως από τότε στράφηκα στα βιολογικά σαμπουάν. Έχουν βέβαια κι αυτά χημικά, αλλά λιγότερα και την ουσία αυτή δεν τη βρήκα σε κανένα απ' αυτά. Για τους άντρες που έχουν κοντά μαλλιά και δεν χρειάζονται πολύ αφρό στο σαμπουάν, μια καλή λύση είναι και τα φυσικά σαπούνια για τα μαλλιά, όπως το κρητικό σαπούνι με τη σκυλοκρεμμύδα που κάνει και πολύ καλό στην τριχόπτωση και γενικότερα στη φαλάκρα.
Απ' όταν έκανα τα παιδιά και μάλιστα με την εγκεφαλική βλάβη του Γιώργου, συνέχισα με τα βιολογικά σαμπουάν, παιδικά αυτή τη φορά, τα οποία χρησιμοποιώ και εγώ για να υπάρχει ένα σαμπουάν μες το μπάνιο και να μην γεμίζουμε μπουκάλια.
Παρακάτω γράφω και ένα φυσικό τρόπο να ξεμπερδεύει κανείς τα μαλλιά του (δηλ. τα κορίτσια και οι γυναίκες που έχουν μακριά μαλλιά) ώστε να μην χρησιμοποιεί κοντίσιονερ γεμάτα χημικά.
Προμηθευόμαστε από ένα κατάστημα με προϊόντα υγιεινής διατροφής, βιολογικά είδη ή φαρμακείο κάποιο λάδι ελαφρύ, όχι πολύ λιπαρό και χωρίς βαριά μυρωδιά π.χ αμυγδαλέλαιο ή έλαιο τζοτζόμπα. Αφού λουστούμε και σκουπίσουμε τα μαλλιά, βάζουμε στο χέρι μας μια ελάχιστη ποσότητα από το έλαιο και αλείφουμε τα δόντια  της χτένας μας. Κατόπιν χτενιζόμαστε. Τα λάδια αυτά είναι πολύ ελαφριά. Μυρίζουν ελάχιστα και η μυρωδιά τους καλύπτεται από το σαμπουάν και δεν αφήνουν λιπαρό αποτέλεσμα ούτε στην εμφάνιση των μαλλιών ούτε στις μαξιλαροθήκες κλπ. Τα μαλλιά ξεμπερδεύουν αμέσως και γίνονται γυαλιστερά. Μακροπρόθεσμα τα συστατικά του λαδιού δυναμώνουν την τρίχα.
Στην πορεία διαπιστώνει κανείς αν του κάνει αυτός ο τρόπος, τι λάδι προτιμάει και πόσο χρειάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου