Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2013

Εγκεφαλική παράλυση - Χρήσιμες πληροφορίες για το μπότοξ

Κάναμε το μπότοξ μεν, λίγο στα τυφλά δε. Ακολουθήσαμε δηλ. την οδηγία της παιδονευρολόγου να κάνουμε το μπότοξ, αλλά χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομερώς περί τίνος πρόκειται. Ψάχνοντας λοιπόν στο ίντερνετ, βρήκα ένα εξαιρετικό άρθρο από εγγλέζικη ιστοσελίδα που μου έλυσε πολλές απορίες, το οποίο και μεταφράζω επακριβώς. Να σημειώσω ότι η βασική μου απορία ήταν ''γιατί κάνουμε το μπότοξ, εφόσον το αποτέλεσμά του είναι πολύ προσωρινό;''. Υποθετικά κρατάει έως έξι μήνες, αλλά στην πραγματικότητα, στις περιπτώσεις που ενεργεί, διαρκεί περίπου ένα τρίμηνο:
 
ΒΟΤΟΧ
Είναι η έγχυση της τοξίνης botulinum toxin A μέσα στο μυ, ώστε να δράσει ως μυοχαλαρωτικό. Το μπότοξ δεν θεραπεύει την εγκεφαλική παράλυση, ούτε ενδείκνυται για όλες τις περιπτώσεις εγκεφαλικής παράλυσης.
 
Τι είναι η τοξίνη Botulinum Toxin A;
Είναι ένα μυοχαλαρωτικό που παράγεται από το βακτήριο Clostridium Botulinum, το οποίο συνδέετεαι με την τροφική δηλητηρίαση αλλαντίαση, αλλά όπως πολλές τοξικές ουσίες, όταν χρησιμοποιείται σε μικρές και ελεγχόμενες δόσεις, προκαλεί ασφαλή και αποτελεσματική ανακούφιση σε πολλές παθήσεις. Κυκλοφορεί συνήθως με την εμπορική επωνυμία Botox και κυρίως έχει συνδεθεί με τις επεμβάσεις κοσμητικής ιατρικής.
 
Σκοπός της θεραπείας
Το μπότοξ διδεται κυρίως για να βοηθήσει τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση που περπατούν στις μύτες των ποδιών, ωστόσο είναι αποτελεσματικό και σε άλλους τομείς. Το περπάτημα στις μύτες οφείλεται στη σπαστικότητα των σχετικών μυών που καθιστά δύσκολη ή και αδύνατη την τοποθέτηση ολόκληρου του πέλματος στο πάτωμα. Με την έγχυση του μπότοξ στους ανάλογους μυες επέρχεται χαλάρωση των μυών αυτών και το περπάτημα γίνεται πιο εύκολο και άνετο, η ισορροπία καλή και μειώνεται ο αριθμός των πτώσεων.
Οι σφιχτοί μύες στο πίσω μέρος των μηρών δυσκολεύουν  το ίσιωμα των ποδιών με αποτέλεσμα ένα περπάτημα με λυγισμένα γόνατα. Το μπότοξ βοηθάει να ισιώνουν τα πόδια κι έτσι βελτιώνεται το περπάτημα και η καθιστή θέση. Το μπότοξ χρησιμοποιείται επίσης στους μυες του ισχίου και της βουβωνικής περιοχής, που αποτελούν άλλο ένα πρόβλημα για τα παιδιά με σπαστική εγκεφαλική παράλυση. Ο αυξημένος μυικός τόνος στην περιοχή αυτή, κάνει δύσκολο το να ανοίξουν τα πόδια, οδηγώντας στο περπάτημα - ψαλίδι (τα πόδια δηλ. σταυρώνουν το ένα πάνω στο άλλο κατά το περπάτημα). Στα άτομα με σπαστικότητα στα άνω άκρα, το μπότοξ μειώνει το μυικό τόνο γύρω από τον αγκώνα, τον καρπό και τον αντίχειρα. Έτσι δυναμώνει το χέρι και η προσωπική φροντίδα και υγιεινή γίνονται ευκολότερες. Επίσης διευκολύνεται το να κρατάει ή ν'αφήνει κάποιος αντικείμενα.
Πέρα από αυτά τα λειτουργικά κέρδη, το μπότοξ βοηθάει και σε δευτερεύοντα προβλήματα. Η σπαστικότητα, εκτός από τη μυικη δυσλειτουργία, μπορεί να προκαλέσει και συστολή στις αρθρώσεις δηλαδή μόνιμη βράχυνση στους μυες και τους τένοντες, ανωμαλίες στα οστά και αστάθεια στις αρθρώσεις όπως για παράδειγμα εξάρθρωση του ισχίου. Σ'αυτές τις περιπτώσεις, μερικές φορές χρειάζεται χειρουργείο, αλλά όσο πιο νωρίς γίνεται, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να επαναληφθεί καθώς το παιδί μεγαλώνει και ωριμάζει. Το μπότοξ, μειώνοντας το μυικό τόνο στο σπαστικό μυ, βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας γύρω από την άρθρωση, στην αύξηση της έκτασης του μυός και στην ομαλή ανάπτυξή του. Έτσι αποφεύγεται ή  μειώνεται  η ζημία που θα μπορούσε να γίνει σ'αυτήν την άρθρωση και κατά συνέπεια η ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.
Καθώς η χρήση του μπότοξ σε ενήλικες και παιδιά με εγκεφαλική παράλυση διευρύνεται, διευρύνονται και οι θεραπευτικοί στόχοι, όπως η ανακούφιση του πόνου, η βελτίωση της στάσης του σώματος, ο έλεγχος των σπασμών και της σιελόρροιας, η διευκόλυνση της προσωπικής φροντίδας. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει ν'αποφευχθεί ένα ορθοπαιδικό χειρουργείο ή αν γίνει ακριβώς πριν το χειρουργείο συντελεί στη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, στην πιο εύκολη αντιμετώπισή του και στη μείωση των ημερών παραμονής στο νοσοκομείο. Πολλοί χειρουργοί χρησιμοποιούν μπότοξ κατά τη διάρκεια των εγχειρήσεων για να ελέγξουν τους μετεγχειρητικούς σπασμούς και να προστατεύσουν το μαλακό ιστό από ακούσιες κινήσεις έως ότου ολοκληρωθεί η επούλωση.
Πολλοί έφηβοι και ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση δηλώνουν υψηλό ποσοστό  ικανοποίησης με την αισθητική βελτίωση που μπορεί να προσφέρει το μπότοξ στην εμφάνισή τους όπως επίσης και την ανακούφιση που λαμβάνουν από τη μείωση του μυικού τόνου και των σπασμών ακόμη κι όταν δεν υπάρχει διαφορά στη λειτουργικότητα ή στην κινητικότητα.
Η κούραση είναι ένα συχνό πρόβλημα των ατόμων με εγκεφαλική παράλυση που οφείλεται στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν για να κινηθούν. Καθώς, με την έγχυση του μπότοξ, η κίνηση γίνεται πιο ομαλή και εύκολη, κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας και έτσι δεν κουράζονται τόσο.
 
Πώς λειτουργεί
Εμποδίζει την απελευθέρωση του νευροδιαβιβαστή acetylcholine από τα νεύρα με κατεύθυνση τους σπαστικούς μύες. Έτσι οι υπερδραστήριοι μύες ηρεμούν. Τα αποτελέσματα του μπότοξ αρχίζουν να φαίνονται μερικές μέρες μετά την έγχυση και διαρκούν για αρκετούς μήνες.
 
Τι ακολουθεί την έγχυση;
 Δίδονται οδηγίες που συνήθως περιλαμβάνουν πιο εντατική φυσιοθεραπεία, αυξημένη χρήση των περιπατητικών βοηθημάτων ή και αλλαγές της καθημερινής ρουτίνας ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή των υπο θεραπεία μυών. Μερικές φορές μετά το μπότοξ μπαίνει γύψος, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή έκταση του μυός.
Σε μερικούς μήνες γίνεται ένα ραντεβού αξιολόγησης με το γιατρό, όπου εξετάζεται κατά πόσο το μπότοξ είχε επιτυχία και αν θα επαναληφθεί και πότε. Συνήθως η επανάληψη κρίνεται απαραίτητη όταν ο μυικός τόνος αρχίζει να παρεμβαίνει στη λειτουργικότητα και όχι όταν απλώς φτάνει στα παλιά του επίπεδα. Συνήθως παρεμβάλλονται 6 έως 9 μήνες μεταξύ δύο εγχύσεων. Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί συνολικός αριθμός εγχύσεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Παρενέργειες
Είναι συνήθως ήπιες και σύντομες. Περιλαμβάνουν;
-Πόνο μετά την επέμβαση, που αντιμετωπίζεται με απλό αναλγητικό
-Αύξηση της συχνότητας των πτώσεων τις δύο πρώτες εβδομάδες
-Ήπια συμπτώματα κρυολογήματος
-προσωρινή ακράτεια
-Θετική επίδραση στη δυσκοιλιότητα
-δυσκολία στην κατάποση, αν  η έγχυση έγινε στα άνω άκρα ή στο λαιμό
-κυκλοθυμία/ ευερεθιστότητα
-κούραση
-αναφυλαξία (σπάνια)
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου