Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

Πήγαμε στον οπτομέτρη

΄         Τελικά κλείσαμε το ραντεβού με τον οπτομέτρη, σε ένα κατάστημα οπτικών στο κέντρο της Αθήνας, κάτω από την πλατεία Κλαυθμώνος, μια Παρασκευή απόγευμα. Διαλέξαμε αυτή την ημέρα, απ΄όλες τις ημέρες που κλείνει ραντεβού, γιατί θεωρήσαμε ότι θα μας διευκόλυνε από άποψη μετακίνησης, μιας και είχα ένα άγχος πώς θα κατεβαίναμε με το αυτοκίνητο στο κέντρο.
          Τελικά, στον πηγαιμό δεν βρήκαμε καθόλου κίνηση, φτάσαμε έξω από το μαγαζί, παρκάραμε απ΄ έξω στις θέσεις κατοίκων και ο ένας μας κάθησε μέσα στο αυτοκίνητο, ώστε αν εμφανιστεί κάτοικος και θέλει να παρκάρει, να μετακινήσουμε το αυτοκίνητο. Ωστόσο δεν εμφανίστηκε κανένας.
Βάλαμε λοιπόν το παιδί κατευθείαν από το αυτοκίνητο μέσα στο μαγαζί και περιμέναμε να τελειώσει το προηγούμενο ραντεβού.
         Πράγματι, πήγαμε λίγο πιο δίπλα στο εξεταστήριο, όπου μας περίμενε ο οπτομέτρης, νέος στην ηλικία και πολύ ευγενικός. Έκατσα στην καρέκλα με το παιδί αγκαλιά, του είπα δυο λόγια για το ιστορικό μας και άρχισε την εξέταση,  η οποία έμοιαζε, όπως μου φάνηκε με αυτήν που του έκανε η παιδοφθαλμίατρος, μόνο που έκανε περισσότερη ώρα. Τον έβαζε να κοιτάει αντικείμενα υπό διάφορες γωνίες, κοντά, μακριά κλπ, να τα πιάνει με το χέρι, παρακολουθούσε δηλ. το βλέμμα, (είδος, ταχύτητα κλπ) καθώς και το συντονισμό ματιού χεριού. Μετά του έβαλε ένα είδος γυαλιά στα μάτια.  Ο Γιώργος ήταν πολύ συνεργάσιμος, κάτι που δεν είχε συμβεί με την παιδοφθαλμίατρο.
     Είχαμε μαζί μας και την εργοθεραπεύτρια, την οποία ρώτησε, τι σχετικές ασκήσεις κάνουν με το παιδί και η κοπέλα του απάντησε. Μας είπε ότι αυτά που του κάνουν φυσιοθεραπεύτρια και εργοθεραπεύτρια (συνεργάζονται οι δυο τους, εξάλου την εργοθεραπεύτρια μας τη σύστησε η φυσιοθεραπεύτρια) είναι τα απολύτως ενδεδειγμένα για τη βελτίωση του συντονισμού των ματιών του παιδιού και πρόσθεσε μόνο μία άσκηση στην ελβετική μπάλα. Μάλιστα, θεώρησε ότι ορισμένα πράγματα τα οποία δουλεύει το παιδί π.χ ο ξεχωρισμός φόντου, εικόνων σε μια ζωγραφισμένη επιφάνεια έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίς (το είπε δηλ. ως θετικό ότι του έκανε εντύπωση). Εγώ του απάντησα ότι μας οδηγεί το παιδί. Αφού του αρέσει να διαβάζει και να πηγαίνει στο χάρτη, ζήτησα κι εγώ από τη φυσιοθεραπεύτρια να το δουλέψουν. ήδη στο χάρτη έχει μεγάλη βελτίωση, στις αρχές πατούσε εντελώς στα κουτουρού, χωρίς καν να κοιτάει στο χάρτη. Τώρα ξεχωρίζει κάποια πράγματα, όπως τη Θεσσαλονίκη (έχει ζωγραφισμένο ένα Λευκό Πύργο) την Αθήνα (έχει ζωγραφισμένη μια Ακρόπολη) κλπ. Συμφώνησε κι αυτός ότι τα πάντα στα παιδιά γίνονται με κίνητρο, ειδικά όταν είναι τόσο μικρά.
        Μας είπε λοιπόν να μας ξαναδεί σε 6 μήνες δηλ. το καλοκαίρι για να γίνει μια αξιολόγηση πριν πάμε για την επόμενη  εξέταση στην οφθαλμίατρο. Εγώ σκέφτομαι σοβαρά να αλλάξω οφθαλμίατρο και να πάω εδώ στην περιοχή μας, όπου έγινε ένα μεγάλο κέντρο, όπου δέχονται τη συνεργασία με οπτομέτρη. Μάλιστα σε σχετική ερώτησή μου, ο οπτομέτρης είπε ότι γνωρίζει το κέντρο και τους ιατρούς εκεί και μου μίλησε με καλά λόγια. Ένας οφθαλμίατρος μπορεί να είναι άριστος, όπως είναι και η δική μας οφθαλμίατρος, ωστόσο όταν μιλάμε για ασκήσεις των οφθαλμών που συνδυάζονται με την κινητικότητα της εγκεφαλικής παράλυσης, εκεί δεν έχουν γνώση. Δηλ. θα σου πει, αυτό κι αυτό για τα μάτια, ωστόσο δεν ξέρει να σου πει, να κάνε αυτήν την άσκηση στα όργανα φυσιοθεραπείας, βοηθά στη λειτουργία των ματιών. Κρίμα να μην θέλουν να συνεργαστούν. Εν πάση περιπτώσει.
     Ένα άλλο που μας είπε ο οπτομέτρης είναι ότι ο συντονισμός των ματιών έχει σχέση  με το κράτημα της κεφαλής. Όσο βελτιώνεται ο αυχένας και το κράτημα του κεφαλιού, τόσο φτιάχνουν και τα μάτια. Κάτι με τον αυχένα  έχω ξανασυζητήσει αλλού, όσον αφορά την εγκεφαλική παράλυση, ότι δεν αξιολογούνται όπως πρέπει τα νευρολογικά τραύματα του αυχένα και αν γινόταν και εκεί άλλη αντιμετώπιση π.χ με κολλάρο, υπάρχει βελτίωση στην κατάσταση. Αλλά δεν το έχω ψάξει τό θέμα περαιτέρω, γιατί συνδεόταν με τή μέθοδο του βελονισμού, την οποία επέλεξα να μην ακολουθήσουμε για κάποιους λόγους.
Ωστόσο άρχισα μόνη μου μαλακές εντριβές στους αυχενικούς μύες και γύρω γύρω. Βέβαια σκοπεύω να ρωτήσω τη φυσιοθεραπεύτρια γι'αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου