Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011

Tι γίνεται με τον οπτομέτρη;

Η παιδονευρολόγος μας συνέστησε λοιπόν, προκειμένου να βελτιώσουμε το θέμα με τα μάτια που τα χάνει που και που το παιδί, να κάνουμε ασκήσεις που θα μας τις δώσει οπτομέτρης. Όταν λέω τα χάνει, εννοώ ότι υπό ορισμένες συνθήκες τα μάτια δεν είναι απολύτως συντονισμένα, κοιτάει συνήθως προς τα πάνω και τα μάτια έχουν μια ελαφριά απόκλιση από το κέντρο προς την αντίστοιχη εξωτερική μεριά κάθε ματιού. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν ξυπνάει το πρώτο λεπτό, όταν προσπαθεί έντονα να συγκεντρωθεί για να πει μια  μεγάλη πρόταση ή να χρησιμοποιήσει καινούριες λέξεις, όταν αισθάνεται αμήχανα σε ένα περιβάλλον, όταν είναι άρρωστος με πυρετό (εκεί του φεύγουν περισσότερο απ' όλα), όταν βομβαρδίζεται από πολλά καινούρια ερεθίσματα ταυτόχρονα π.χ μπαίνει σε ένα ξένο παιδικό δωμάτιο γεμάτο άγνωστα παιχνίδια κλπ.
Η παιδονευρολόγος μας είπε ότι μέχρι να μπορέσει να συντονίσει τα μάτια του δηλ. να βρει ένα σταθερό σημείο να κοιτάξει και να τα φέρει στη θέση τους χάνει και την κίνηση. Ο χρόνος που απαιτείται για το συντονισμό είναι δευτερόλεπτα, ωστόσο αυτά τα δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να επηρεάσουν την κίνηση. Το παιδί με εγκεφαλική παράλυση πρέπει να συγκεντρωθεί για να κινηθεί, η κίνηση είναι κάτι που το μαθαίνει, δεν είναι κάτι αυτόματο, όπως στα υπόλοιπα παιδιά. Κι εμείς όταν πρέπει να εφαρμόσουμε κάτι που το διδαχτήκαμε και δεν είναι αυτόματο πρέπει να συγκεντρωνόμαστε, τουλάχιστον στην αρχή, μέχρι να το κάνουμε εντελώς κτήμα μας.
Άρχισα λοιπόν να ψάχνω για οπτομέτρη, οι οποίοι είναι ελάχιστοι. Είναι ειδικότητα που δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα και δεν υπάρχουν ανάλογες σπουδές. Εδώ αναγνωρίζεται μόνο η επαγγελματική  ειδικότητα του οπτικού και υπάρχουν οι ανάλογες σπουδές στα ΤΕΙ. Οι οπτομέτρες έχουν σπουδάσει όλοι στο εξωτερικό, υποθέτω ως δεύτερη ειδικότητα μετά από αυτή του οπτικού.
Ανακάλυψα τα ελάχιστα ονόματα οπτομετρών που υπάρχουν στην Αθήνα, αλλά πριν επιδιώξω το ραντεβού επικοινώνησα με το ιατρείο της παιδοφθαλμιάτρου που τον παρακολουθεί και τον έχει χειρουργήσει με επιτυχία για το στραβισμό για να την ενημερώσω. Δεν μίλησα απευθείας μαζί της αλλά μέσω της γραμματέως μας διαμήνυσε ότι ήταν κάθετη (αρνητικά) στο θέμα του οπτομέτρη. Έπρεπε να το περιμένω, η παιδονευρολόγος μας είπε ότι εδώ στην Ελλάδα, οι οφθαλμίατροι δεν εμπιστεύονται τους οπτομέτρες να κάνουν ασκήσεις, ενώ στο εξωτερικό είναι κάτι πολύ συνηθισμένο.
Τέλος πάντων, μας έβαλε το ραντεβού για την οφθαλμική εκτίμηση των 3 ετών νωρίτερα, προκειμένου να μας πει τι θα κάνουμε. Σε μία εβδομάδα έχουμε το ραντεβού. Εγώ προσωπικά, αφού η παιδονευρολόγος, που είναι η βασική γιατρός του παιδιού, μας σύστησε ασκήσεις για τα μάτια, θα βρω ασκήσεις για τα μάτια. Είτε μου της δώσει η παιδοφθαλμίατρος ή αλλιώς κάποιος παιδοφθαλμίατρος που θα εμπιστεύεται τους οπτομέτρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου