Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011

Διαβάζοντας μαζί με το παιδί με εγκεφαλική παράλυση

Παραθέτω μεταφρασμένο ένα αμερικάνικο άρθρο για τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και το διάβασμα:

''Η εγκεφαλική παράλυση μπορεί να προκαλεί δυσκολίες στο μυικό τόνο και στον έλεγχο των κινήσεων. Αρκετά παιδιά με εγκεφαλική παράλυση καθυστερούν να μιλήσουν ή μιλούν με τρόπο που δεν γίνεται εύκολα κατανοητός. Το να διαβάζετε με το παιδί, να το βάζετε να κατονομάζει τα αντικείμενα μέσα στο βιβλίο ή να διαβάζει δυνατά είναι δραστηριότητες που ενισχύουν τις δεξιότητες της ομιλίας. Θ'ανακαλύψετε ότι το να μοιράζεστε βιβλία με το παιδί σας ενισχύει το δεσμό μεταξύ σας ενώ παράλληλα συμβάλει στην ανάπτυξή του.

Μωρά και μικρά νήπια
Από αυτή την ηλικία θα κάνετε στο παιδί σας ένα μεγάλο δώρο- την αγάπη για το βιβλίο. Είναι μία αγάπη που θα το συντροφεύει σε όλη τη ζωή του.
Κάθε φορά που διαβάζετε στο παιδί σας βοηθάτε λίγο ακόμη την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Το παιδί αρχίζει να καταλαβαίνει ότι  στη  σελίδα υπάρχουν λέξεις και  εικόνες. Έτσι φυτεύετε το σπόρο για ν'αγαπήσει το διάβασμα.
Επειδή τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν συγκεντρώνονται για πολλή ώρα, στην αρχή διαβάζετε μόνο για λίγα λεπτά. Σιγά σιγά με τον καιρό η ώρα του διαβάσματος θ'αυξάνεται. Το παιδί σύντομα θα νιώθει ότι η ώρα του διαβάσματος είναι ώρα χαράς και ώρα μάθησης.

Tips
-Αγοράστε ή δανειστείτε βιβλία από χοντρό ανθεκτικό χαρτόνι
-Προτιμήστε βιβλία με ποιηματάκια
-Χτυπήστε τα χέρια σας στο ρυθμό του ποιήματος ή βοηθήστε το παιδί να χτυπήσει τα δικά του
-Διαβάζοντας το κείμενο, δείξτε τις εικόνες. Βοηθήστε το χεράκι του παιδιού ώστε να δείξει μόνο του τις εικόνες

Παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας
-Θυμηθείτε. Εάν συνδυάζετε την ώρα του διαβάσματος με την ώρα του παιχνιδιού  και την ώρα της αγκαλίτσας, το παιδί θα συνδέσει το βιβλίο με τη διασκέδαση.
Βάλτε το παιδί να καθήσει δίπλα σας στον καναπέ. Εάν κάθεται σε ειδική καρέκλα ή αναπηρικό αμαξίδιο καθήστε κοντά του έτσι ώστε να βλέπει το βιβλίο και να σας ακούει. Ζητήστε από τον εργοθεραπευτή ή το φυσιοθεραπευτή να σας υποδείξει βοηθήματα για τη στήριξη του βιβλίου.
-Βρείτε βιβλία με κουμπιά που όταν τα πατάς ακούγονται ήχοι.
-Διαβάστε δυνατά και συζητήστε τις εικόνες της ιστορίας. Ενθαρρύνετε το παιδί να διαβάσει δυνατά
-Επαινείτε πάντα την ανάγνωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου